
Günümüzde birçok insanın şikayeti olan alerji, vücudun bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeye verdiği bir çeşit savunma tepki olarak tanımlanabilir. Tek tip olmayan alerji; vücudun çeşitli yerlerinde, çeşitli yollarla ve alerjenler ile oluşabilmektedir. Alerjik bünyeye sahip (atopik) kişilerde sık tekrarlanan alerji atakları gündelik hayatı etkileyecek seviyeye gelebilmektedir. Bunun için uygun alerji testi yapılmalı ve alerjen maddelerinin tespitinin ardından buna uygun ilaç ya da aşı tedavisi yapılmalıdır. Gelişen teknoloji sayesinde pratik ve etkin alerji testleri uygulanabilmekte ev alınan sonuca göre alerji tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.
Alerjinin Etkileri Nelerdir?
Alerjen maddelerle çeşitli şekillerle temasa giren vücut alerjik tepkime veya tepkimeler verir. Alerjen maddeler, vücuttaki bağışıklık sistemini alarma geçirerek solunumda zorlanma, hapşırma, öksürme; burun kaşıntısı, tıkanıklığı ve akıntısı olarak gözlemlenebildiği gibi aynı zamanda gözlerde kaşınma, sulanma, kızarma, şişme; deride kaşıntı, kızarma, kabarma gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Alerjiler büyük çoğunlukla solunum, göz ve deride rahatsızlık oluşturacak şekilde görülse de kimi hastalarda bazı alerjen maddeler solunumu durdurmaya bile neden olabilmektedir. Bu durum nadiren görülse de, alerjisi olduğu düşünülen hastanın bir alerji immunoloji uzmanına görünmesi; alerji seviyesinin ve sonuçlarının farkında olarak gerekli tedaviye başlaması büyük önem arz edebilmektedir.Alerji Kimlerde Görülür?
Alerji başta beyaz tenli; deniz kıyısına yakın yerde yaşayan, nemli ortamda bulunan kişilerde daha yaygın görülür. Bunun yanı sıra alerji her bünyede oluşabilecek bir immun sistemi tepkisidir. Bebeklikten itibaren görülebilen alerji; ilerleyen yaşlarda da vücudun farklı bölgelerinde farklı şekillerde ve farklı alerjenlerle ortaya çıkabilmektedir. Nitekim alerjik reaksiyonlar bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde şiddeti ve sıklığı daha fazla görülür. Bunların yanı sıra hava kirliliği, stres, gıdalarda bulunan katkı maddeleri de alerji görülme sıklığını arttırabilmektedir.Dönemsel Alerji
Kişilerde en sık görülen alerji ‘dönemsel alerji’dir. Bahar ayları; ağaç polenleri, otlar, bitkilerde bulunan polenlerin havada rüzgar yoluyla dağıldığı ve atopik kişilerle en çok temasa girdiği dönemdir. Kişilerde alerji belirtilerinin en çok gözlemlendiği dönemdir. Sadece bahar aylarında görülen alerjiler, dönemsel – mevsimsel alerjilerdir. Bu dönemde atopik kişilerde çoğunlukla hapşırma, öksürük gibi solunum problemleri ve gözlerde kaşınma sulanma gibi problemlere neden olmaktadır. Özellikle astım hastalarının solunum problemleri bu dönemde artış gösterir; alerjiyi önlemek için düzenli antihistaminik kullanımı gerektirir.En Sık Rastlanan Alerjenler Nelerdir?
Kişilerde alerjiye neden olan maddelere alerjen adı verilmektedir. Polen, toz, tüy gibi en sık rastlanan alerjenlerin yanı sıra kişilerde spesifik alerjilerde görülebilmektedir. Hastalarda en sık rastlanan alerjenlerden bazıları şunlardır:- Polen ve çeşitli otlar,
- Hayvan deri veya tüyü,
- Ev tozu ve akarlar,
- Mantar,
- Küf,
- Yumurta, süt, meyve, kuruyemiş, deniz ürünü gibi çeşitli gıdalar,
- Metaller (özellikle gümüş veya altın olmayan takılar),
- İlaçlarda bulunabile çeşitli maddeler,
- Arı sokmaları,
- Lastik, kauçuk, nikel gibi maddeler
Alerjik Hastalıklar Nelerdir?
Atopik olarak tanımlanan alerjik bünyeli hastalarda sıklıkla görülen alerjik hastalıklar şunlardır:- Alerjik astım,
- Atopik Dermatit,
- Egzama,
- Alerjik nezle / alerjik rinit,
- Göz nezlesi /alerjik konjiktivit,
- Arı alerjisi,
- Ürtiker (Kurdeşen),
- İlaç alerjisi,
- Böcek ve arı alerjisi,
- Gıda alerjisi