0 (216) 397 59 00 info@pendikyuzyilhastanesi.com

İletişim Bilgileri

Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatı

Artroskopik diz ameliyatı, diz bölgesinde gelişen anormal durumları çözmek amacıyla yapılan bir operasyondur. Artroskopi işlemi tanı yöntemi olarak da kullanılmaktadır. Sorunun tespit edilmesiyle birlikte tedavi aşamasına geçilebilir. Kesi uygulamadan ufak delikler açılarak yapılan bu işlem sırasında diğer dokular zarar görmez.

Ortopedi doktorlarımız detaylı muayene sonrası ameliyatın gerekli olup olmadığına karar verirler. Çok sayıda başarılı operasyon gerçekleştiren doktorlarımız, sizin için en doğru tedavi yöntemini belirleyecektir.

Kapalı Diz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Diz ameliyatı öncesi genellikle lokal anestezi yapılarak işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Eğer operasyon çok uzun sürecekse veya başka etkenler söz konusu ise farklı bir anestezi tekniği uygulanabilir.
  • Kapalı diz ameliyatı, diz kapağına açılan iki delik yardımıyla yapılır.
  • Bir delikten ucunda kamera olan cihaz geçirilirken diğer delikten işlem yapılacak olan cerrahi materyal geçirilir.
  • Kameranın aldığı görüntüler bir monitöre aktarılır ve doktor bu görüntülere bakarak operasyonu gerçekleştirir.

Ameliyat Sonrası Normal Hayata Dönüş

Kapalı diz ameliyatı sonrası, operasyonun derecesine göre farklı öneriler verilebilir. Basit işlemler yapıldıysa hasta operasyondan birkaç gün sonra normal yürüyebilir. Kemik, kıkırdak işlemlerinde 1 buçuk ay kadar dize yük vermekten kaçınılır. Normal yürümeye başlayana kadar dizi zorlamamak için koltuk değneği kullanılır. Her zaman olduğu gibi ameliyat sonrasında da dize aşırı yüklenecek aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Hangi Durumlarda Yapılır?

Diz bölgesinden kaynaklanan, ilaç ya da fizik tedavi yöntemleriyle iyileşme görülmeyen rahatsızlıklarda diz ameliyatı kararı alınır. Özellikle hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen durumlarda ameliyat kurtarıcı olacaktır. Genel olarak artroskopik diz ameliyatı yapılması gereken rahatsızlıklar şunlardır;

  • Menisküs yırtıkları
  • Diz ön ve arka çapraz bağ dokusunda hasar oluşması
  • Kitle varlığı
  • Kıkırdak yaralanmaları
  • Sinovya rahatsızlıkları

Bu rahatsızlıklar, cerrahi dışında uygulanan tedavilere yanıt vermediğinde ameliyat zorunlu hale gelir. Tedavinin ihmal edilmesi durumunda rahatsızlığın ve belirtilerin şiddeti artacağı için en kısa sürede altta yatan problemlerin çözülmesi gerekir.

Olası Komplikasyonlar

Nadiren de olsa diz ameliyatı sonrası bazı komplikasyonlar görülebilir. Ameliyat bölgesinde akıntı, olağan dışı ağrı, ateş, dizde kilitlenme, enfeksiyon gibi belirtiler görüldüğünde ameliyatı gerçekleştiren doktora başvurmalısınız.

BİZE DÜŞÜNCELERİNİZİ İLETEBİLİRSİNİZ.

İletişim Formu