Kalça protezi ameliyatı, kalça ekleminde oluşan yıpranmaların yapay eklemlerle giderilmesi işlemidir. Ortopedi doktorlarımız sizin için en uygun protez tipini belirleyerek operasyonları gerçekleştirmektedir. Hasta yaşı, kalça rahatsızlığının türü gibi etkenlere bakılarak kişinin kemik yapısına uygun protezler kullanılır. Kalça ameliyatlarımızda kullanılan modern kalça protezi ile hastalarımız 15-20 yıl boyunca günlük aktivitelerine sağlıklı bir şekilde devam edebilirler.
Ortopedi doktorlarımız, detaylı hasta kontrolleri ile kullanım ömrü dolan protezleri erken dönemde tespit ederek yenilenmesini sağlar. Böylece protezin eskimesine bağlı olası komplikasyonların önüne geçilmiş olur.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların yürümesi, hareket halinde olması çok önemlidir. Ameliyattan sonraki gün ağrıların azalmasıyla birlikte yürüteç yardımıyla yürüme egzersizlerine başlanır. İkinci gün yüksek tuvaletlere oturulabilir. 4-7 gün arası hastane yatışından sonra hastalar taburcu edilir.
2-3 haftanın sonunda hastalar herhangi bir destek olmadan yürüyüşlerine devam edebilir. Doktorunuzun verdiği egzersizleri düzenli olarak yapmak, protezin başarılı bir şekilde işlevini yeri getirebilmesi açısından önemlidir. Yaklaşık 6 haftanın sonunda kalça protezi ile kalçanız normal fonksiyonlarını geri kazanacaktır.
Kalça protezi ameliyatı, kalça ekleminde kireçlenme, kırık, çıkık, yıpranma olması durumunda tercih edilebilir. Yaşa bağlı ya da kaza, darbe sonucu oluşabilen bu rahatsızlıklar farklı yöntemlerle tedavi edilemezse ameliyat kararı alınabilir. Kalça protezi yapılması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir;
Her ameliyatta olduğu gibi çok düşük de olsa enfeksiyon riski vardır. Protez ameliyatları için söz konusu olan risklerden biri de implant çıkığıdır. Ameliyat sonrası bacak boyu eşitsizliği de görülebilir. Ciddi komplikasyonlar ise implant kırığı, protezin etrafındaki kemiklerde kırık oluşması olarak sıralanabilir. Bunun dışında metal alerjisine bağlı reaksiyonlar, bacakta kan pıhtılaşması gibi durumlar oluşabilir.