Göz ile ilgili hastalıklar anlatılırken göz ikiye ayrılır. Gözün ön kısmı ve arka kısmıdır. Ön kısmında KORNEA ve LENS, arka kısmında (VİTREOUS ve RETİNA) bulunmaktadır. Gözün fotoğraf makinesi içine ve filmine benzetileceğini düşünürsek ön kısmın görevi, görüntünün arka kısma ulaşmasını sağlamaktır. Ancak asıl görme işlevini yerine getiren ve sinirsel iletileri beyine ileten kısım, gözün arka kısmıdır .
Vitrektomi ya da diğer ismi ile Pars Plana Vitrektomi ameliyatı, gözün arka kısmında yer alan “vitre jel”i ve “retina” üzerinde özel aletler yardımı ile 1 mm den küçük kesilerle girilerek yapılan ameliyatın adıdır.
Vitrektomi uygulanmasının birçok sebebi vardır.Vitreousu ilgilendiren birçok hastalıkta vitrektomi yapılır. En önemli sebeplerinden ;
(Vitrektomi ameliyatı esnasında kullanılan aletlerin ölçek kalınlıklarına göre 20-ölçek,23-ölçek ve 25- ölçek vitrektomi diye adlandırılır) 20-ölçek vitrektominin çapı geniş olduğundan sklerada açılan delikler büyüktür ve ameliyat sonunda dikiş atmak gerekmektedir. Son yıllarda geliştirilen dikişsiz vitrektomi ameliyatında 23-ölçek (0.64 mm çap) ve 25-ölçek (0.5 mm çap) mikro cerrahi aletler kullanılmaktadır. Bu yöntem ile sklerada açılan delikler çok küçük olduğundan dikiş atmaya gerek duyulmamaktadır. Bu ameliyata dikişsiz vitrektomi denmektedir.
Lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilen vitrektomi ameliyatında göz duvarında açılan yaklaşık 0.5 mm’lik 3 adet delik ile gözün vitreus boşluğuna ve retinaya ulaşılmaktadır. Göz içindeki jel (vitreus) dakikada 1500-6000 adet kesi yapabilen bir probla temizlendikten sonra retinadaki problemin giderilmesine yönelik girişimlerde bulunulur.
Gözünüzdeki hastalığın tipine ya da ciddiyetine göre cerrahi müdahele esnasında, gözün içerisine serum,gaz ya da silikon yağı yerleştirilmekte ve bazen ameliyat sonrasında hastaların bir süre belirli bir pozisyonda yatmaları istenebilmektedir. Vitrektomi ameliyatında göz içine gaz yerleştirilen hastaların gaz emilinceye kadar uçak ile seyehat etmeleri sakıncalıdır.