Bebeklerde Kalça Çıkıklığı - Tedavisi İstanbul | Pendik Yüzyıl Hastanesi

Bebeklerde Kalça Çıkığı

Bebeklerde kalça çıkığı, kalça eklemi gelişimi sırasında normal olmayan bir durumdur. Bu durum, kalça eklemi başının kalça yuvasından çıkması anlamına gelir. Genellikle doğum sırasında veya hemen sonrasında fark edilen kalça çıkığı, uygun tedavi ile düzeltilebilir. Erken teşhis ve müdahale, bebeklerde kalça çıkığının uzun vadeli etkilerini önleyebilir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedir?

Kalça displazisi olarak isimlendirilen bebeklerde kalça çıkığı,kalça eklemindeki normal gelişimin tamamlanmaması durumunu ifade eden bir gelişim sorunudur. Bu durum genellikle doğumdan hemen sonra fark edilebilir, ancak zaman içinde daha belirgin hale gelebilir. Kalça ekleminin normal gelişimi için  femur başının kalça kavitesine uygun bir şekilde oturabilmesi gerekir.

 

Ancak kalça çıkığı durumunda, bu oturma gerçekleşmez.

Bebeklerde kalça ekleminin olması gereken yerde olmaması, femur başının kalça kavitesine tam olarak oturamamasına ve bu nedenle normal bir gelişimin engellenmesine yol açabilir. Bu durumun temel nedeni genellikle doğuştan gelen bir anormalliktir ve genetik faktörlerle ilişkilidir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kalça çıkığı belirtileri şu şekilde özetlenebilir:

 

Pozisyonel olarak dışa dönük bacaklar:

Bebeğin bacakları doğal pozisyonlarından daha fazla dışa doğru yönelmiş gibi görünebilir.

Bacaklar arasında uzunluk farkı:İki bacak arasında uzunluk farkı gözlemlenebilir. Bu, kalça çıkığının bir belirtisi olabilir.

Eklem hareket genişliğinde azalma:Kalça çıkığı olan bebeklerde kalça ekleminin normal hareket genişliği kısıtlanabilir.

Bacakların yukarıya doğru kaldırıldığında gözlenen katlantıların eşit olmaması:Bacakları kaldırdığınızda, kalça çıkığı olan taraftaki cilt katlantıları diğer taraftan farklı olabilir.

Motor becerilerde gerilik:Oturma, emekleme ve yürüme gibi motor becerilerde gelişimde gerilik veya belirgin farklılıklar gözlemlenebilir.

 

Bu belirtilerden bir veya birkaçının bebekte gözlemlenmesi durumunda, bir  Uzman tarafından değerlendirilmesi ve gerekirse uygun tıbbi testlerin yapılması önemlidir. Erken tanı ve tedavi, kalça çıkığına bağlı sorunların minimize edilmesine yardımcı olabilir.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Tanısı Nasıl Konur?

Doğumsal kalça çıkığı tanısı genellikle fizik muayene, ultrasonografi ve radyografi gibi yöntemlerle konulur.

 

Fizik Muayene:

İlk 2 ayda özellikle tanı koymak için çok önemlidir.

Ortolani ve Barlow testleri, kalçanın çıkıp yerine oturduğunun fizik muayene ile değerlendirilmesini sağlar.

İlerleyen aylarda pili asimetrisi, kalça açılmasında kısıtlılık ve bacak boylarındaki farklılıklar gözlemlenebilir.

 

Ultrasonografi:

İlk 6 ay içinde kullanılan bir görüntüleme tekniğidir.

Kalça eklemindeki yapıları detaylı olarak inceleyerek doğumsal kalça çıkığı tespit edilebilir.

 

Radyografi:

Kemik yapısının değerlendirilmesi için kullanılır.

Doktor tarafından belirli durumlarda ve belirli aralıklarla istenebilir.

Özellikle bebek büyüdükçe ve kemik geliştikçe daha belirgin sonuçlar elde etmek amacıyla kullanılabilir.

 

Tanı sürecinde bu yöntemlerin kombinasyonu, doğru ve kesin bir tanının konulmasına yardımcı olur. Tanı konulduktan sonra uygun tedavi yöntemleri belirlenir ve gerekli müdahaleler yapılır.

 

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalça çıkıklığı tedavisi, özellikle yenidoğan, bebek ve küçük çocuklarda pediatrik ortopedi cerrahları tarafından uygulanır. Tedavi yöntemleri, çocuğun yaşı, çıkığın tipi ve şiddeti gibi faktörlere göre belirlenir. Pavlik koşum takımı, genellikle 6 aydan küçük bebeklerde kullanılır ve bebeğin bacaklarını belirli bir pozisyonda tutarak kalça eklemine doğru gelişimini destekler. Tedavi süresi genellikle 6 ila 12 hafta arasında değişebilir. 

 

Kapalı redüksiyon, Pavlik koşum takımı tedavisinin etkisiz olduğu durumlarda 6 aydan büyük bebeklere genel anestezi altında uygulanan bir yöntemdir. Cerrah, kalçayı doğru pozisyona getirerek çıkığı düzeltir ve ameliyat sonrasında bebeğin kalçası belirli bir süre alçıda tutulabilir.

 

Açık redüksiyon ise kapalı redüksiyonun mümkün olmadığı veya etkisiz olduğu durumlarda tercih edilen cerrahi bir müdahaledir. Genellikle 18 aydan büyük çocuklarda uygulanır; cerrah, çıkığı düzeltir ve çocuğun kalçası bir süre alçıda kalır. Tedavi süreci, çocuğun düzenli kontrolü ve doktorun önerilerine uyulması önemlidir.

Uzman Hekim Kadromuz

Uzman Doktor Sacide YILMAZ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Profesör Doktor Bünyamin DİKİCİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Uzman Doktor Azat REJEPOV

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Uzman Doktor Betül ARSLANER ALDEMİR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Formu Doldurun, Size Ulaşalım

İnstagram
Bilgi Alın