Prostat - Tedavisi İstanbul | Pendik Yüzyıl Hastanesi

Prostat

Prostat

Prostat mesane ve penis arasında bulunur, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Bir insanın hayatı boyunca iki ana büyüme döngüsünden geçer. Bunlardan ilki, prostatın büyüklüğünün iki katına çıktığı ergenliğin erken dönemlerinde gerçekleşir. İkinci büyüme aşaması ise 25 yaş civarında başlar ve bir erkeğin hayatının geri kalan kısmında devam eder. Prostat büyümeleri en sık bu ikinci büyüme döneminde ortaya çıkar.

Prostat Büyümesinin Belirtileri

Prostat büyüdüğünde mesaneyi rahatsız edebilir veya idrara çıkmayı engelleyebilir. Sık sık idrara çıkma ihtiyacı BPH’nin ortak bir belirtisidir. Bu, geceleri her 1 ila 2 saatte bir olabilir.


İdrardan hemen sonra bile mesanenin dolu olduğunu hissetmek, zayıf bir idrar akışı, idrar yapmaya başlamakta sorun BPH’nin diğer belirtileri arasında sayılabilir. Prostat büyümesi şiddetli olursa idrara çıkma mümkün olmayabilir. Bu hemen tedavi edilmesi gereken bir acil durumdur.

Prostat Büyümelerinde Lazer Tedavisi

HoLEP, iyi huylu prostat büyümesi olan erkekler için bir tedavi yöntemidir. Doktor prostat dokusunu parçalamak için lazer enerjisi kullanır. Yüksek enerjili lazer, idrar akışını bloke eden aşırı büyümüş prostat dokusunu kesmek ve çıkarmak için kullanılır. Bu tedavi vücutta herhangi bir kesi olmadan yapılır. Lazer tedavisi genellikle semptomları hemen hafifletir ve açık cerrahiye kıyasla daha düşük komplikasyon riski taşır. Ayrıca kanama riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır.

Prostat Büyümelerinde Plazma Kinetik Tedavi

Plazma kinetik tedavi, ışık, kamera ve tel halkası içeren ince bir metal tüp olan rezektoskop adı verilen bir cihaz kullanılarak gerçekleştirilir. Alet, üretra boyunca prostata ulaşılana kadar ilerletilir. Bu ciltte kesi yapılması gerekmediği anlamına gelir.


Tel halkası bir elektrik akımı ile ısıtılır ve prostatın semptomlara neden olan bölümünü kesmek için kullanılır. Daha sonra mesaneye sıvı pompalamak ve çıkarılmış prostat parçalarını temizlemek için üretra içine kateter adı verilen ince bir tüp yerleştirilir. İşlem genel veya lokal anestezi altında yapılabilir.

Plazma Kinetik Tedavi Sonrası

Operasyon sırasında yerleştirilen kateter yerinde bırakılır çünkü idrar yolunun şişmesine bağlı olarak işlemden hemen sonra hasta kolaylıkla idrara çıkamayabilir. Bu zorlanma ve idrarda bir miktar kan görülmesi normaldir.


Ameliyattan sonra genellikle 1 ila 3 gün hastanede kalınmasu gerekir. Taburcu olduktan sonra bir ila iki hafta boyunca yorgunluk görülebilir. Hastaların ağır işlerden, yorucu egzersizlerden, araba kullanmaktan ve en az birkaç hafta seks yapmaktan kaçınmaları tavsiye edilir.

Uzman Hekim Kadromuz

Doçent Doktor M. Yılmaz SALMAN

Üroloji

Formu Doldurun, Size Ulaşalım

İnstagram
Bilgi Alın