Uyku Bozuklukları - Tedavisi İstanbul | Pendik Yüzyıl Hastanesi

Uyku Bozuklukları

Uyku, insan yaşamının üçte birini kapsayan fizyolojik bir ihtiyaçtır. Uyku bozuklukları, birçok psikolojik veya nörolojik rahatsızlığa bağlı ortaya çıkabileceği gibi, sadece uyku bozukluğu olarak da görülebilir.

Uyku, sadece zihinsel yaşamın bir parçası olmakla kalmaz, aynı zamanda hormonal düzlemde de önemli rol oynayan bir süreçtir. Bu nedenle uyku bozukluğunun nedenleri bulunarak en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni gibi hastalıklar uyku bozukluklarına neden olabilir. Bu gibi psikolojik rahatsızlıkların nedeni saptanmalı ve nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Uyku Bozukluğu Neden Olur?

  • Kalıcı Stres Kaynaklı Uyku Bozukluğu: Aile problemleri, ciddi bir hastalığı olan çocuk varlığı veya sevmediği bir işin olması uyku bozukluğu yaşamada etkilidir. Bu gibi durumlarda stresle başa çıkmayı öğrenmek uykusuzluğu önlemede yardımcı olabilir.

  • Alkol Kaynaklı Uyku Bozukluğu: Yatmadan önce içilen bir bardak şarap uyumaya yardımcı zannedilse de, kişiyi tüm gece boyunca sık sık uyanma problemleri yaşatabilir.

  • Kafein Kaynaklı Uyku Bozukluğu: Kafein insanları uyanık tutar. Gece kahve içilirse uykuya dalmada sıkıntı oluşturmasa bile, uykunun daha az dinlendirici olmasına sebep olabilir.

  • Çalışma Saatlerine Bağlı Uyku Bozukluğu: Vardiyalı çalışmak, uyku problemi yaşanması kaçınılmaz kılar. Bu durum, çalışma saatlerinin sürekli değiştiği durumlar için daha fazla sorun teşkil edebilir.

  • Egzersiz Kaynaklı Uyku Bozukluğu: Düzenli egzersiz yapmayan insanlar, gece uykuya dalma güçlüğü çekebilirler. Günlük olarak yapılan egzersiz, daha iyi bir uyku sağlayabilir.

  • Uyku Hapları Kaynaklı Uyku Bozukluğu: Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan uyku hapları, uzun süreli kullanıldığında etkisiz hale gelebilir.

  • Ses (Gürültü) Kaynaklı Uyku Bozukluğu: Yatak odası mümkün olduğunca sessiz olmalıdır. Çevresel sesler uykuyu bozabilir.

  • Işık (Aydınlık) Kaynaklı Uyku Bozukluğu: Yatak odası mümkün olduğunca karanlık olmalıdır. Işığın uykuyu etkileyebileceği unutulmamalıdır.

UYKU BOZUKLUĞU TÜRLERİ

Genel olarak dünya genelinde kabul edilen ICSD-2 uyku bozukluğu sınıflaması 85 uyku bozukluğu tipini içerir ve 8 ana grup sınıflandırmadan oluşur.

 

İnsomnialar

Uykuda Solunum Bozuklukları

Solunum Bozukluğuna Bağlı Olmayan Uyku Bozuklukları

Hipersomnialar

Sirkadyen Ritim Bozuklukları

Parasomniler

Uyku ile İlişkili Hareket Bozuklukları

İzole Semptomlar ve Normal Varyantları

Uzman Hekim Kadromuz

Doçent Doktor Süber DİKİCİ

Nöroloji

Formu Doldurun, Size Ulaşalım

İnstagram
Bilgi Alın