Ağız Kokusu Nasıl Geçer? | Pendik Yüzyıl Hastanesi

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız Kokusu ;Birçok insan ağız kokusu probleminden şikayetçi ve bu durum oldukça yaygın. Ağız kokusu, diğer adıyla halitozis, çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle gençler arasında ağız kokusu utanç verici bir durum olabilir.

Ağız Kokusunun Nedenleri?

Ağız kokusu, genellikle ağızda biriken bakteri artıkları, çürümüş yiyecek parçacıkları ve kötü ağız hijyeni sonucunda meydana gelir. Diş çürükleri, özellikle kükürt bileşikleri üreterek rahatsız edici bir koku oluşturmaktadır.

Ayrıca, enfeksiyonlar, diyabet, böbrek veya karaciğer sorunları gibi sağlık problemleri olan kişilerde de ağız kokusu ortaya çıkabilir. Ağız kuruluğu ve sigara kullanımı da bu durumu daha da kötüleştirebilir. Bunun yanı sıra, stres, beslenme alışkanlıkları, yaş ve hormonal değişiklikler bile nefes kokusunu etkileyebilir.

Özetle, ağız kokusu birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve genellikle kişisel hijyen alışkanlıklarını düzenlemek, düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi adımlarla önüne geçilebilir. Ancak, sürekli bir ağız kokusu problemi varsa, altında yatan başka sağlık sorunlarının olabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Bu durumda bir diş hekimine danışmak faydalı olabilir.

İşte Ağız Kokusunu Tedavi Etmenin 5 Yolu:

1)Uygun ağız sağlığını koruyun

Her yaştan insan uygun ağız sağlığını ve hijyenini korumalıdır. Sabahları bir kez ve yatmadan önce bir kez mutlaka dişlerinizi fırçalamak ve aynı zamanda dilinizi her gün temizlemeniz gerekmektedir.Diş ipi kullanmak aynı zamanda çoğu insanın gözden kaçırdığı önemli bir adımdır. Diş aralarında biriken yemek kalıntılarını bazen diş fırçası ulaşamazken diş ipi kullanarak bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

2) Ağız kuruluğundan kaçının

Yeterince su içmemek birçok sağlık sorununa yol açabilir; bunlardan biri de ağız kokusudur. Sakız, lolipop vb. çiğnemek tükürük üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Bir süre ağız kuruluğu yaşıyorsanız diş hekiminizi ziyaret etmeniz iyi bir fikirdir.

3) Diyet

Çok fazla kahve ve şekerli yiyecekler ağız sağlığının bozulmasına neden olabilir. Yiyecek parçacıkları dişlerinizin arasında kalırsa ağız kokusuna neden olabilir. Dal, yeşil sebzeler gibi ev yapımı yiyecekleri tüketmeyi denemek ve her yemekten sonra ağzınızı çalkalamak en iyisidir.

4) Sigara ve alkolden kaçının

Sigara içmek ağız kokusuna, ağız kuruluğuna neden olur ve tükürüğünüzdeki diş çürüğüne karşı antikorları yok eder. Ayrıca diş eti hastalığına da yol açabilir. Alkol veya şekerli içecekler ise tükürük bezlerini etkileyerek diş çürümesine yol açabilir. Uzun süre alkol kullanan kişilerde tükürük bezlerinin şişebileceği tükürük bezi hastalığı gelişebilir. Alkollü içeceklerin asidik yapısı ve karbonhidrat açısından zengin gıdaların alımı, sindirim sırasında asit üretimine katkıda bulunur ve tükürük pH’sının kritik seviyelerin altına düşmesine neden olur, bu da sonuçta diş çürüklerinin gelişmesine yol açar.

5) Düzenli diş muayeneleri

Ağız kokusu probleminizi çözemiyorsanız diş hekiminize başvurmalısınız. Ne olursa olsun, insanların uygun ağız sağlığı ve hijyeni sağlamak için her altı ayda bir diş hekimini ziyaret etmeleri gerekir. Diş temizliğinin yılda en az bir kez yapılması tavsiye edilir ve ağzınızdaki herhangi bir hastalığın veya iltihabın tespit edilmesine yardımcı olabilir.

Ağız kokusunu azaltmanın en güvenilir yolu, yıl boyunca iyi bir ağız hijyeni sağlamaktır. Tütün, alkol ve benzeri maddelerin düzenli tüketimi yalnızca ağız sağlığınızı değil aynı zamanda genel sağlığınızı da etkiler. Diş hekiminiz, ihtiyaçlarınıza uygun diş bakımı önererek iyi bir ağız sağlığı elde etmenize yardımcı olabilir. Özel diş macunları veya gargaralar diş hekiminiz tarafından önerildiğinde ağız sağlığınıza yardımcı olabilir.



Bu içeriğin hazırlanmasına Pendik Yüzyıl Hastanesi katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece
bilgilendirme amaçlıdır ve tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içermemektedir. Tanı ve
tedavi gerektiğinde, lütfen hekiminize başvurunuz.

Son blog Yazıları

  • Üroloji

    İdrar Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

    İdrar kaçırma, terim olarak “inkontinans” olarak da adlandırılan bir durumdur. Bu...

  • Üroloji

    Penis Eğriliği (Peyronie) Nedir?

    Penis eğriliği, birçok erkekte görülebilen yaygın bir durumdur. Bir miktar eğrilik...

  • Üroloji

    Sertleşme Sorunu (Erektil Disfonksiyon)

    Sertleşme sorunu, erkeklerde sıkça görülen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Bu durumda,...

İnstagram
Bilgi Alın