Aloe Vera Nedir? Aloe Vera Faydaları Nelerdir? | Pendik Yüzyıl Hastanesi

Aloe Vera Nedir? Aloe Vera Faydaları Nelerdir?

Genel Sağlık

Aloe Vera Nedir? Aloe Vera Faydaları Nelerdir?

Aloe vera bitkisi, binlerce yıldır sağlık, güzellik, tıbbi ve cilt bakımı amaçları için kullanılan bir bitki olarak bilinir. Aloe vera adı, Arapça “parlayan acı madde” anlamına gelen “Alloxbpeh” kelimesinden türetilmiş olup Latince “vera ” kelimesi “gerçek” anlamına gelir. Bu bitki , Yunan bilim insanları tarafından 2000 yıl önce evrensel bir şifa kaynağı olarak kabul edilmiştir ve Mısırlılar bu bitkiye “ölümsüzlük bitkisi” adını vermişlerdir. Günümüzde dermatolojide farklı amaçlarla kullanılan Aloe vera bitkisi oldukça popülerdir.

Bu özel bitki, tırtıklı kenarları olan üçgen yaprakları, sarı boru şeklindeki çiçekleri ve içinde çok sayıda tohum bulunan meyveleriyle tanınır. Her bir yaprak üç farklı katmandan oluşur. İç şeffaf jel tabakası, büyük ölçüde su içerirken, aynı zamanda glukomannanlar, amino asitler, lipidler, steroller ve vitaminler gibi besin maddelerini içerir. Orta tabaka, acı sarı özsuyu içerir ve içerisinde antrakinonlar ve glikozitler bulunur. Dış tabaka ise koruyucu bir işlev görür ve 15-20 hücreden oluşan bir kabuk olarak adlandırılır. Bu kabuk içinde, suyu taşıyan ksilem ve nişasta gibi maddeleri taşıyan floem dahil olmak üzere bitkinin hayati işlevlerinden sorumlu damar demetleri bulunur.

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?

Aloe Vera’nın yetişebilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Işık: Aloe Vera bitkisinin evinizin en uzun süre güneş ışığı alan noktasına yerleştirilmesi önemlidir. Bu bitki güneşi sever, bu yüzden bol miktarda ışık almalıdır. Karanlık veya gölge alanlar bitki için uygun değildir.
  • Sulama: Aloe Vera, sukulent bir bitkidir ,sık ve fazla sulamaktan kaçınılmalıdır. Yaz aylarında 2 ila 3 haftada bir sulama yapabilirsiniz, ancak kışın sulama aralığını uzatabilirsiniz. Saksının dibinde su birikmesine izin vermemeye dikkat edin.
  • Mevsim Değişiklikleri: Mayıs ile eylül arası dönemde, bitkinizin dış mekanlarda (örneğin balkon, teras, pencere önü) daha fazla güneş ışığı almasını sağlayarak mutlu olmasını destekleyebilirsiniz. Eylül ayından itibaren bitkiyi yeniden iç mekana almayı unutmayın.
  • Gübreleme: Bu bitki genellikle zengin içerikli bir saksı toprağına ihtiyaç duymaz. Ancak ayda bir kezden fazla olmamak şartıyla sukulentler için uygun yaprak gübrelerini kullanabilirsiniz.
  • Saksı Değişimi: Bitkiniz büyüdükçe, onu daha büyük bir saksıya aktarmak faydalı olabilir. Kaktüsler için hazırlanmış özel saksı toprağı karışımları kullanarak kök gelişimi için daha fazla alan sağlayabilirsiniz. Bu, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur.

Aloe Vera bitkisi, doğru bakım ve koşullar altında sağlıklı ve güzel bir şekilde büyüyecektir. Bu önerilere dikkat ederek bitkinizi en sağlıklı şekilde  yetiştirebilirsiniz.

Aloe Veranın Faydaları Nelerdir?

Yüksek kaliteli doğal bir ürün olan aloe vera, adeta doğal bitkisel bir  ilaç sayılmaktadır.Cildi yatıştırıcı , bağırsakları uyarıcı gibi özellikleriyle adından sıkça söz ettiren aloe veranın daha birçok faydası bulunmaktadır.

Cilt Sağlığına etkisi:

Aloe vera, cilt sağlığını olumlu etkileyen doğal bir bitkidir. Cilt üzerine uygulandığında, aloe vera jeli güneş yanıkları, tahriş, kızarıklık ve akne gibi sorunları hafifletebilir, ayrıca cildin nemini artırarak kuruluğu azaltabilir. Ayrıca aloe vera’nın anti-enflamatuar özellikleri cilt iltihaplarını azaltabilir ve cildin daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunabilir.

Diğer etkileri;

Sivilceler, kırışıklıklar ,kuru cilt, alerjik reaksiyonlar, egzama, apseler, sedef hastalığı, herpes(Uçuk), böcek ısırıkları, güneş yanığı, sakinleştirici gibi daha birçok cilt problemine iyi geldiği bilinmektedir

Yara İyileşmesine etkisi:

Bilim insanları aloe vera jelinin cilt üzerinde sadece yatıştırıcı etkileri olmadığını, aynı zamanda yara iyileşmesine de etki ettiğini belirtmektedir.Bu olumlu etkilerin arkasındaki aktif bileşenler arasında acemannan ve salisilik asit yer alır. Acemannan, uzun bir şeker molekülüdür ve vücudu savunmaya teşvik eden bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.Bundan dolayı yarayı iyileştirme de ağrıyı hafifletme de tercih edilir. 

Saç Sağlığına etkisi:

Aloe vera, saç derisini derinlemesine nemlendirir, kaşıntıyı hafifletir ve kepeği giderirken aynı zamanda saç tellerine de nem sağlar. Ayrıca içeriğinde bulunan beta-sitosterol, kan dolaşımını artırarak saç foliküllerinin daha iyi beslenmesine yardımcı olur, bu da saç dökülmesini azaltmada etkili olabilir

Sindirim Sağlığına etkisi:

Aloe vera, sindirim sağlığına olumlu etkileri olabilecek doğal bir bitki olarak bilinir. Bu bitkinin içeriğindeki lifler, kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, aloe vera jelinin anti-enflamatuar özellikleri, bazı sindirim rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletebilir

Diş Eti Sağlığına etkisi:

Bu bitki, diş etlerindeki iltihaplanmayı azaltabilen ve diş etlerinin iyileşmesini hızlandırabilen anti-inflamatuar ve antiseptik özelliklere sahip bir bitkidir.

Aloe Vera Özünde Bulunan Bileşenler?

Aloe vera bitkisi, birçok potansiyel aktif bileşen içerir. Bunlar arasında vitaminler (A, C, E, B12), enzimler (çeşitli enzimler), mineraller (kalsiyum, magnezyum, çinko), şekerler (glukoz ve fruktoz), antrakinonlar (aloin ve emodin), yağ asitleri (kolesterol, kampesterol, β-sisosterol, lupeol), hormonlar (oksinler ve gibberellinler), amino asitler, salisilik asit ve lignin bulunmaktadır.  Bu bileşenler, Aloe vera’nın antioksidan, anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olmasına katkıda bulunur. Aloe vera’nın ayrıca ciltte topikal olarak kullanıldığında iltihaplanmayı azaltabilir, yara iyileşmesine yardımcı olabilir ve cilt bakımı için kullanılabilir.

Aloe Vera Bitkisi Nasıl Kullanılmalıdır?

Aloe vera bitkisi birçok probleme iyi geldiğinden dolayı farklı kullanım şekilleri mevcuttur.

Cilt Bakımı:

Aloe veranın yaprağını dikkatlice kesin.

Yaprak içinden çıkan jel kısmını temiz bir kap içine alın.

Jeli doğrudan cilde uygulayın. Güneş yanığı, tahriş, kızarıklık veya kuruluk gibi cilt sorunlarını hafifletmek için kullanabilirsiniz.

Jeli cilde uyguladıktan sonra birkaç dakika bekleyin ve ardından ılık su ile durulayın.

Saç Bakımı:

Aloe veranın jeli saç bakım ürünlerine işlenerek kullanılabilir. Örneğin, şampuanınıza birkaç damla ekleyebilirsiniz.

Saç derisine maske olarak uygulamak için bitkinin jeli ile saç derisini masaj yapabilir ve bir süre bekletebilirsiniz.

Yara Bakımı:

Yaranın üzerine aloe vera jeli uygulayın ve bandajla kapatın.

Bu yöntem yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

Bu bitkiyi kullanmadan önce, alerjik reaksiyon riskini azaltmak için ciltte veya küçük bir alanda test yapabilirsiniz.



Bu içeriğin hazırlanmasına Pendik Yüzyıl Hastanesi katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece
bilgilendirme amaçlıdır ve tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içermemektedir. Tanı ve
tedavi gerektiğinde, lütfen hekiminize başvurunuz.

Son blog Yazıları

  • Üroloji

    İdrar Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

    İdrar kaçırma, terim olarak “inkontinans” olarak da adlandırılan bir durumdur. Bu...

  • Üroloji

    Penis Eğriliği (Peyronie) Nedir?

    Penis eğriliği, birçok erkekte görülebilen yaygın bir durumdur. Bir miktar eğrilik...

  • Üroloji

    Sertleşme Sorunu (Erektil Disfonksiyon)

    Sertleşme sorunu, erkeklerde sıkça görülen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Bu durumda,...

İnstagram
Bilgi Alın