Çocuklarda Ortodonti(Diş Teli) Tedavisi İçin En İdeal Yaş Nedir? | Pendik Yüzyıl Hastanesi

Çocuklarda Ortodonti(Diş Teli) Tedavisi İçin En İdeal Yaş Nedir?

Ağız ve Diş Sağlığı

Çocuklarda Ortodonti(Diş Teli) Tedavisi İçin En İdeal Yaş Nedir?

Uzmanlar, genellikle çocuğun ağız ve çenelerinin hala gelişmekte olduğu 10-13 yaşlarının, ortodonti tedavisi için uygun bir yaş olduğunu belirtmektedirler. Ancak, diş teli takılması gereken kesin yaş, problemin büyüklüğüne ve nedenine bağlı değişmektedir.Kesin bir yaş sınırı yoktur.

Erken ortodontik değerlendirme, gelecekte daha ciddi sorunların oluşmasının önüne geçmektedir

Düzenli diş hekimi kontrolleri de çocuğunuzun ağız sağlığını korumak açısından son derece önemlidir. Diş hekiminiz, çocuğunuzun diş gelişimini takip eder, erken dönemde herhangi bir sorun tespit edebilir ve gerektiğinde uzman bir ortodontiste yönlendirebilir.

Ebeveynler olarak, çocukların düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanmalarına yardımcı olmak, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmek ve diş hekimine düzenli kontroller için götürmek gibi adımlar, çocukların ağız sağlığını korumak için önemlidir.

Çocuğunuzun Erken Ortodontik Tedaviye İhtiyacı Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

İşte bu konuda dikkate almanız gereken bazı ipuçları:

  • Süt dişlerinin erken kaybı: Beş yaşından önce süt dişlerinin erken kaybı ilerleyen yaşlarda dişlerde bozulmalara sebep olmaktadır.
  • Dişlerin ısırma düzeni: Dişlerin üst ve alt çenelerde tam olarak birleşememesi veya yanlış bir ısırma düzeni olması (örneğin, çapraz ısırık) ilerideki diş düzeninde probleme sebep olabilir.
  • Ağızdan nefes alma ve horlama: Bu durumlar uyku apnesi gibi sorunların belirtisi olabilir ve bu da çocuğunuzun gelişen diş yapısını etkileyebilir.
  • Çapraşık dişler: Özellikle ön dişlerde fark edilen çapraşıklık, ilerideki diş yapısını etkileyebilir.
  • Dişlerin öne çıkması: Ön dişlerin belirgin bir şekilde önde olması veya normalden daha ileride olması durumu, diş gelişiminde sorun olabileceğine işaret edebilir.
  • Isırma ve çiğneme zorlukları: Çocuğunuzun yiyecekleri çiğneme ve ısırma konusunda zorluk yaşaması, ortodontik problemlerin bir göstergesi olabilir.
  • Konuşma problemleri: Bazı diş problemleri, konuşma şeklini etkileyebilir. Anlaşılmayan konuşma veya konuşma bozuklukları,ortodonti tedavisi ile düzelmektedir.
  • Parmak emme alışkanlığı: Beş yaşından büyük bir çocuk hala parmak emme alışkanlığını sürdürüyorsa, bu da diş yapısını etkileyebilir ve bu alışkanlık düzeltilmelidir.

Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, bir ortodontiste veya çocuk diş hekimine danışmak önemlidir. Uzman, çocuğunuzun durumunu değerlendirecek, erken ortodontik müdahale gerekip gerekmediğini belirleyecektir. Erken müdahale, ileride daha büyük problemlerin önlenmesine yardımcı olur ve çocuğunuzun sağlıklı bir diş yapısına sahip olmasını sağlayabilir.

Erken Yaşta Ortodonti Tedavisine Başlamanın Faydaları?

Erken dönemde yapılan ortodonti tedavisi, çocuğun büyüme ve gelişimini değerlendirerek diş ve çene problemlerini daha etkili bir şekilde çözebilir. Bu yaklaşım, ileride kapsamlı tedavilere gerek kalmadan daha kısa sürede sonuç alınmasını sağlar. Çocuğun çene gelişimini doğru yönde yönlendirerek sağlık sorunlarını engeller aynı zamanda estetik anlamda da iyileştirilme yapılmış olur.Erken muayene ve tedavi ile olası diş problemleri tespit edilerek önlenmesi sağlanır. Bu tedaviler, çocukların hala gelişim aşamasında olduğu için daha az rahatsızlık ve ağrıya sebep olur. Uzman bir ortodontist ile görüşerek çocuğun ihtiyaçlarına uygun tedavi planını belirlemek önemlidir.



Bu içeriğin hazırlanmasına Pendik Yüzyıl Hastanesi katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece
bilgilendirme amaçlıdır ve tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içermemektedir. Tanı ve
tedavi gerektiğinde, lütfen hekiminize başvurunuz.

Son blog Yazıları

  • Üroloji

    İdrar Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

    İdrar kaçırma, terim olarak “inkontinans” olarak da adlandırılan bir durumdur. Bu...

  • Üroloji

    Penis Eğriliği (Peyronie) Nedir?

    Penis eğriliği, birçok erkekte görülebilen yaygın bir durumdur. Bir miktar eğrilik...

  • Üroloji

    Sertleşme Sorunu (Erektil Disfonksiyon)

    Sertleşme sorunu, erkeklerde sıkça görülen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Bu durumda,...

İnstagram
Bilgi Alın