Diş Beyazlatma Nedir? | Pendik Yüzyıl Hastanesi

Diş Beyazlatma Nedir?

Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş Beyazlatma;

Diş beyazlatma, özgüveni artıran ve çekici bir gülümseme elde etmenin bir yolu olarak öne çıkar. Beyaz dişler, genç, canlı ve çekici bir görünüm sunar. İnsanlarla iletişim kurarken, genellikle dikkatimizi ilk ağız bölgesine çekeriz. Parlak bir gülümseme, genellikle daha özgüvenli bir izlenim bırakır.

Diş sararması farklı sebeplerden dolayı görülebilir. Kahve ve sigara gibi maddelerin içerdiği nikotin, diş minesinin kristal yapısında birikime neden olur ve dişlere zarar verebilir. İlaçlar da diş lekelerine yol açabilir. Ayrıca, yaşlanma süreciyle birlikte diş rengi doğal olarak koyulaşmaktadır.

Beyazlatma yöntemleri, diş hekimleri tarafından sağlanan profesyonel tedavilerden evde kullanılan beyazlatma ürünlerine kadar çeşitli yöntemleri bulunan bir işlemdir. Bu yöntemlerle dişlerin daha beyaz ve çekici bir görünüme kavuşması mümkündür.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Evde Beyazlatma (Home Bleaching)

Diş beyazlatma, dişlerin doğal rengini açmak ve onlara daha beyaz bir görünüm kazandırmak amacıyla uygulanan kozmetik diş tedavisidir.Beyazlatma işlemi genellikle diş hekimi muayenehanesinde yapılır. Ancak evde beyazlatma, diş hekiminin önerdiği beyazlatma ürünleri kullanılarak da yapılabilir.

Ofis Beyazlatma(Office Bleaching)

Ofis tipi beyazlatma işlemi genellikle yaklaşık bir saat sürer. Ancak nadir durumlarda dişlerin beyazlatılması için birkaç seansa ihtiyaç duyulabilir. Bu işlemde kullanılan beyazlatma jeli, evde kullanılan jellerden daha yüksek konsantrasyonlardadır. Bu nedenle işlemin diş hekimi gözetiminde yapılması gerekmektedir.

İşlem dişlerdeki lekeleri, renk bozukluklarını ve sararmaları hızla giderir ve dişlerin daha beyaz ve sağlıklı görünmesini sağlar. İşlemin maliyeti evde beyazlatmaya göre daha yüksek olsa da çok daha hızlı ve etkili sonuçlar alınabildiği için sıklıkla tercih edilmektedir.

Diş Beyazlatma Ne kadar Kalıcıdır?

Piyasada bulunan tüm yöntemler için şu husus geçerlidir: Beyazlatma işlemi çoğu zaman yıllarca beyazlığını korusuda, sonucun kalıcılığı büyük ölçüde ağız hijyeninin kalitesi ve miktarına, tüketim alışkanlıklarına (özellikle kahve, tütün ve çay) ve diş temizliğinin düzenli olarak yapılıp yapılmamasına bağlıdır. Beyazlatılan dişlerin tamamı veya bir kısmı gözle görülür derecede koyulaştığında beyazlatma işleminin tekrarlanması gerekir. 

Diş beyazlatma diş minesi ve diş etleri için tehlikeli midir?

Doğru uygulama talimatlarına uyulduğu takdirde diş etlerine zarar gelmesi beklenmemektedir. Dişçi muayenehanesinde yapılan tedavi sırasında diş eti çizgisi uygun malzemeler ile kaplanır. Hastalar beyazlatma tedavisinden sonra diş hassasiyetinde artış fark edebilirler ancak bu genellikle florlama önlemleriyle giderilebilir. Güncel bilimsel bilgilere göre uygulama talimatlarına uyulduğu takdirde sert diş yapısına olumsuz bir etki beklenmemektedir.

Diş beyazlatma İşlemi vücuda zarar verebilir mi veya alerjiye neden olabilir mi?

Eğer uygulama talimatlarına uygun bir şekilde uyulursa ve fazla jel ağızdan uzaklaştırıldığında bir yan etki olmamaktadır.Alerjilerin oluşumuna ilişkin de herhangi bir bilimsel veri mevcut değildir.

Dişler ne sıklıkla beyazlatılır?

Çok sık veya çok yoğun yapılan tedaviler sert diş yapısında değişikliklere neden olabilir veya dişlerin çok hassas hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle beyazlatma yöntemlerinin yılda birkaç kez kullanılmasını tavsiye etmemektedir.

Diş renginin diş sağlığıyla alakası var mı?

Hastanın dişlerinin rengi oldukça kişisel bir durumdur ve dişlerin ve çevrelerinin yapısına ve işlevine bağlıdır. Dişlerinizin rengi hayatınız boyunca değişir. Bunun nedeni, hem diş minesinin dış tabakasındaki doğal aşınma ve yıpranma hem de aşırı sürtünme veya diş kemiğinin alttaki daha sarımsı katmanlarını açığa çıkaran aside maruz kalma nedeniyle oluşur.

Dişlerde renk değişikliği aynı zamanda sert diş yapısındaki ve diş sinirindeki hastalıkların bir göstergesi de olabilir. Ayrıca genel sağlık bozuklukları, kalıtsal yatkınlıklar, erken çocukluk döneminde kullanılan ilaçlar ve aşırı flor alımı sonucu dişlerde renklenmeler meydana gelir. Bütün bunlar dişin içten dışa renginin bozulmasına neden olur.

Ayrıca elbette diş yüzeyindeki birikintilerden dolayı oluşan diş renklenmeleri de vardır. Bu öncelikle yiyecek ve içeceklerle olur, aynı zamanda ilaç alırken de olur. Dişlerin rengi, bazı durumlarda diş hastalıklarına belirti de vermektedir.



Bu içeriğin hazırlanmasına Pendik Yüzyıl Hastanesi katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece
bilgilendirme amaçlıdır ve tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içermemektedir. Tanı ve
tedavi gerektiğinde, lütfen hekiminize başvurunuz.

Son blog Yazıları

  • Üroloji

    İdrar Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

    İdrar kaçırma, terim olarak “inkontinans” olarak da adlandırılan bir durumdur. Bu...

  • Üroloji

    Penis Eğriliği (Peyronie) Nedir?

    Penis eğriliği, birçok erkekte görülebilen yaygın bir durumdur. Bir miktar eğrilik...

  • Üroloji

    Sertleşme Sorunu (Erektil Disfonksiyon)

    Sertleşme sorunu, erkeklerde sıkça görülen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Bu durumda,...

İnstagram
Bilgi Alın