Yeme bozukluğu; rahatsız edici ve stresli düşünce ve duyguların eşlik ettiği, yeme ve beslenme davranışlarında ciddi ve kalıcı bozuklukların olduğu davranış bozukluklarıdır.
Yeme bozukluğu olan kişiler yiyeceklerle, vücut ağırlıklarıyla ve şekilleriyle sürekli meşgul olurlar. Bu rahatsızlık ciddi boyutta kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığını etkileyebilmekte, bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilmektedir. Ancak yeme bozuklukları tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Anoreksiya Nervoza Nedir?
Anoreksiya nervoza, insanların yaşlarına ve boylarına göre anormal şekilde kilo verdiği bir yeme bozukluğudur. Anoreksiya olan kişiler genellikle yemek yemekten rahatsızlık duyar ve kendilerini kısıtlarlar.
Bu bozukluğa sahip kişiler, zayıf olsalar bile kilo almama konusunda çok fazla dikkatlidirler.Sürekli diyet ve egzersiz ile daha fazla zayıflamayı amaçlarlar.
Anoreksiya Nervoza Nedenleri?
Anoreksiya nervozanın kesin nedeni bilinmemektedir. Genler, hormonlar ve toplumda zayıf,ince olan kişilerin ön planda olması bu rahatsızlığa teşvik eden nedenler arasındadır.
Anoreksiya için risk faktörleri şunları içerir:
- Kilo ve vücut yapısına gereğinden fazla takılmak
- Çocukken kaygı bozukluğu yaşamak
- Bebeklik veya çocukluk döneminde yeme sorunları yaşamak
- Sağlık ve güzellik hakkında belirli sosyal veya kültürel fikre sahip olmak
- Mükemmel olmaya çalışmak veya kurallara aşırı odaklanmak
Anoreksiya genellikle gençlik yıllarında veya genç yetişkinlik döneminde başlar. Anoreksiya, kendisini kadın olarak tanımlayan kişiler arasında daha yaygın olmasına rağmen tüm cinsiyet kimliklerini etkilemektedir.
Anoreksiya Belirtileri Nelerdir?
Anoreksiya Nervoza’nın belirtileri şunlardır:
- Çok zayıf olsalar bile kilo almaktan veya şişmanlamaktan sürekli bir endişe duyarlar
- Yaşları, cinsiyetleri, boyları ve gelişimleri açısından normal kabul edilen kiloda kalmayı kabul edemezler.
- Beden imajı konusunda tutarsız bir bakış açısına sahip olmak, vücut ağırlığına veya şekline aşırı odaklanmak ve kilo kaybının ciddiyetini anlayamamak
- Adet düzensizliği yaşamak
- Anoreksiya hastası kişiler yedikleri yiyecek miktarını ciddi şekilde sınırlayabilir veya yemek yiyip sonra kendilerini kusturabilirler.
- Yemeği yemek yerine yiyecekleri küçük parçalara ayırmak
- Egzersiz yapamayacak durumda olmasalar bile kendilerini zorunda hissetmek
- Yemekten hemen sonra tuvalete gitmek
- Başkalarının yanında yemek yemeyi reddetmek
- iştahlarını azaltmak için hap kullanmak
Anoreksiya Tedavisi?
Anoreksiya nervoza ,ciddi bir ruhsal yeme bozukluğudur. Tedavi genellikle psikiyatri ,dermatoloji, ortopedi, psikoloji gibi birçok branşın ekip halinde çalışmasıyla gerçekleşir.
İşte anoreksiya nervoza tedavisinde kullanılan önlemler:
- Psikoterapi: Anoreksiya nervoza hastaları için psikoterapi, tedavinin temel bir parçasıdır. Hem bireysel terapi hem de aile terapisi, hastaların yeme bozukluğu alışkanlıklarını ve düşüncelerini ele almaya yardımcı olabilir. Psikoterapi, normal beslenme alışkanlıkları oluşturmayı ve olumlu vücut imajını geliştirmeyi hedefler.
- Düzenli Kontroller: Tedavi süreci boyunca düzenli olarak doktora gitmek önemlidir. Bu kontroller, fiziksel sağlık durumunu izlemek ve gerektiğinde müdahale etmek için gereklidir.
- Beslenme Tedavisi: Uzman Diyetisyenler hastalara uygun yemek tarifleri ve beslenme programı oluşturur.Bu, kaybedilen kiloyu geri kazanmalarına yardımcı olur.
- Hastanede Yatış: Ağır durumlarda, hastanın kilo alması için hastaneye yatış gerekebilir. Burada, beslenme danışmanlığı, psikiyatrik destek ve gerekirse tıbbi müdahale sağlanabilir.
- İlaç Tedavisi: Anoreksiya nervoza için özel bir ilaç bulunmamakla birlikte, bazı durumlarda ruh sağlığı ile ilgili ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, kilo alımını teşvik edebilir veya belirli semptomları hafifletebilir.
- Anoreksiya nervoza tedavisi genellikle uzun vadeli bir süreçtir. Tedavi, hastanın fiziksel, ruhsal ve duygusal iyileşmesini sağlamayı amaçlar. Her bir hasta için tedavi yaklaşımı farklı olabilir.Alanında Uzman kişilere danışmanız size en uygun tedavinin uygulanması açısından daha sağlıklı olacaktır.